Etnisch profileren na optreden bij ministerie

Goed voorbeeld waarom jongeren weinig vertrouwen in de overheid hebben...

dinsdag 5 april 2016

22 maart

Vanuit IZI Solutions hebben we onderzoek gedaan, in opdracht van ministerie szw, over bereiken motiveren en activeren van jongeren. Vandaag hebben we de resultaten gepresenteerd aan alle 35 arbeidsmarktregio's. In plaats van over jongeren te praten nemen we jongeren altijd mee naar dit soort events om kennis te delen en te kunnen netwerken. Vandaag ging o.a. Salim uit Arnhem mee. Na een super bijdrage gegeven te hebben in het panel ging hij vol enthousiasme samen met zijn vriendin terug naar huis. Om de hoek bij station Utrecht werden ze staandegehouden en moest hij zn ID laten zien. De handhavers wilde daarnaast ook in hun tas kijken. Iedereen stond er bij en keek er naar.... ‪#‎etnischprofileren

Hoe het afliep? Hij heeft onze straatrecht kaart erbij gepakt en toegepast. De handhavers konden geen uitleg geven waarom ze hem staande hielden en waren onder indruk hoe hij duidde wat de staandehouding met hem deed met name na z'n positieve dag. Hij kreeg excuus. De handhavers konden geen reden geven om hem aan te houden, zijn id te vragen en hem te bevragen.

Hoe hij zich voelt: hij schaamde zich omdat iedereen hem aan zat te kijken alsof hij een crimineel was en vind onbegrijpelijk dat omdat hij rustig bleef en zijn rechten kent anders behandeld wordt.