Een spoken die vooral de politie aanspreekt

Waarom deze clip van de politie niet bijdraagt aan het tegengaan van etnisch profileren

vrijdag 4 november 2016

De politie heeft een spoken gelanceerd. Uniek! Een prachtig vorm gegegeven videoclip met de wijkagent van Kanaleneiland in de hoofdrol. Zijn boodschap aan de kijkers: boeven moeten de bak in en de politieagent weet heel goed wanneer-ie het bij het rechte eind heeft. De uitsmijter: burgers die de politie beschuldigen van etnisch profileren doen zelf aan discriminatie.

Say what?!

In deze spoken wordt een jongen gearresteerd voor een overval. De moeder van de jongen is boos, en roept: het is etnisch profileren! Nee hoor zegt de politie, we hebben beeldmateriaal en DNA. We hebben de juiste te pakken. De agent vraagt burgers aan het einde: “tegelijkertijd vraag ik jullie niet alle agenten over één kam te scheren, anders ben je met vele anderen mij aan het discrimineren.”

Even voor de duidelijkheid: raciaal profileren is institutioneel racisme. Uit onderzoek van Wouter Landman blijkt dat burgers van kleur veel vaker gestopt worden dan witte Nederlanders. Uit onderzoek van Sinan Cankaya blijkt de huidskleur van een persoon een belangrijke overweging is in de beslissing om over te gaan tot een controle. Uit onderzoek in Brabant blijkt 60% van de agenten zegt dat ze een controle uitvoeren op basis van hun onderbuikgevoel, en dat 63% van de agenten aangeeft dat de etnische achtergrond een gemiddelde of grote rol mag spelen bij de overweging om iemand te controleren.

Wij kijken naar de politie en concluderen dat na jaren van praten en onderzoeken, de politie niet in staat is gebleken om het bestaan van raciaal profileren te erkennen en hard op te treden tegen etnisch profileren. De inhoud van deze videoclip doet precies het tegenovergestelde van wat de politie nu zou moeten doen, en draagt niet bij aan het beëindigen van raciaal profileren.