Documentaire doodgeschoten Mitchel Winters tóch uitgezonden

Moeder van Mitchel probeerde uitzending tegen te houden, maar slaagde daar niet in.

donderdag 26 september 2019

Over de documentaire
Gisterenavond zond NPO3 een BNN-VARA documentaire uit over Mitchel Winters, een jongen van 21 die in 2016 werd doodgeschoten door de politie. De film, gemaakt door Wytzia Soetenhorst en Witfilm, geeft een portret van Mitchel door de ogen van zijn vrienden en familie. De documentaire gaat niet over de vraag of de politie juist gehandeld heeft.

Kort geding afgewezen
Peter Schouten, de advocaat van de moeder van Mitchel, plaatste gisteravond een brief van de moeder online. Daaruit blijkt dat zij geprobeerd heeft om met een kort geding de vertoning van de film tegen te houden. De moeder zegt in de brief dat er feiten in de film zitten die niet kloppen. Zo zat hij volgens de moeder niet negen maanden in de cel, zoals in de film wordt gezegd. Maar belangrijker: de moeder zegt dat zij de verwachting had dat de filmmaker zou onderzoeken waarom de politie schoot en of er sprake was racisme. Deze vraag wordt echter niet behandeld in de film.

Onze reactie
Uit de documentaire blijkt dat de moeder van Mitchel via teletekst hoorde dat de betrokken agent niet vervolgd zou worden. Dat is onbegrijpelijk en pijnlijk; de communicatie vanuit de politie en het OM richting nabestaanden moet beter. Het is des te pijnlijker dat de moeder nu opnieuw gepasseerd wordt. Onze gedachten gaan uit naar alle nabestaanden van Mitchel, maar met name naar zijn moeder en zussen.

De documentaire gaat, zoals de moeder terecht schrijft, voorbij aan de vraag of de politie juist gehandeld heeft. Mitchel Winters, een ongewapende jongeman, is overleden door toedoen van de politie. Wat is er gebeurd? Wanneer en hoe stond hij op? Hoe reageerde de politie? Wat werd er gezegd? Hebben de agenten dezelfde verklaringen afgelegd? Hoe is verhoor verlopen? Belangrijke vragen waar geen aandacht voor is. Daarnaast willen we benadrukken dat zelfs als Mitchel zelf dood wilde, dat niet rechtvaardigt dat de politie (zo vaak) geschoten heeft.
 
Het was al bekend dat ook de vader van Mitchel in 2010 is overleden door politiekogels. Volgens het AD werd hij om “onduidelijke redenen” klem gereden, daarna door een politiehond in zijn been gebeten en heeft hij, terwijl hij in de auto zat, met een mesje de hond gestoken. Vervolgens is er acht keer op hem geschoten. Vlak na het overlijden van Mitchel ging het verhaal rond dat hij net als zijn vader ‘suicide by cop’ zou willen plegen. Dit verhaal gaat niet op, maar kan wel van invloed geweest zijn op de actie van Mitchel, zijn laatste woorden verwijzen mogelijk naar die heftige gebeurtenis: “willen jullie mij ook doodschieten?”

Foto: screenshot uit de documentaire