Bijna 3 keer meer politiedoden dan bekend

De Rijksrecherche publiceert halfjaarlijks overzichten over het aantal schietincidenten en dodelijke slachtoffers die daarbij vallen, maar schrijft niet over dodelijke slachtoffers die vallen anders dan door een vuurwapen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de dood van Mitch Henriquez niet is terug te vinden in de publiek beschikbare cijfers.

Gepubliceerd: 11 Dec 2017

16 doden in twee jaar tijd

Door intensief media- en politieberichten te volgen kon Controle Alt Delete een overzicht maken. Uit dat overzicht blijkt dat in 2016 negen mensen overleden en 2017 (tot 1 december) zeven mensen. Mogelijk zijn er meer mensen overleden waar in het geheel niet over gepubliceerd werd op het internet. Zestien doden in twee jaar tijd: dat bijna 3 keer meer dan waarover publiekelijk bericht wordt door de Rijksrecherche, de politie en de media.

Opmerkelijk

Controle Alt Delete analyseerde alle persberichten van het Openbaar Ministerie en de politie rondom de zestien sterfgevallen. Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete: “Van de helft van de dodelijke slachtoffers is de naam onbekend. Daarnaast heeft zo ver bekend 50% een migratieachtergrond en kampte ruim 30% van de dodelijke slachtoffers met psychiatrische problematiek. Het is cruciaal dat het OM en de politie aan mensen duidelijk maken welke lessen er geleerd zijn en hoe een noodlottige afloop in de toekomst voorkomen zou kunnen worden.”

Het overzicht van dodelijke slachtoffers onder de verantwoordelijkheid van de politie staat in het rapport van Controle Alt Delete ‘Kies een Kant’, 2017.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld