Berisping voor Rotterdamse agenten

Gepubliceerd: 26 Feb 2021

Wat is er gebeurd?

In februari 2019 deden Rotterdamse agenten racistische uitspraken in een WhatsAppgroep. Zij refereerden aan mensen met een migratieachtergrond als ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’ op wie ze willen ‘schieten’. De politie heeft intern onderzoek gedaan naar deze misstanden. Gisteren bracht de politie een persbericht hierover naar buiten. De Rotterdamse eenheidsleider Fred Westerbeke gaf een interview aan NRC.

Wat is de uitkomst van het onderzoek?

Dat weten we niet precies. Het onderzoek is niet publiek gemaakt. Uit het persbericht van de politie blijkt in ieder geval dat de uitspraken inderdaad gedaan zijn. De politie noemt de uitlatingen discriminerend, racistisch en kwetsend en biedt hiervoor excuses aan. Opvallend: er zijn nog drie momenten gevonden waarop de agenten vergelijkbare racistische dingen aan elkaar appten. De agenten krijgen een schriftelijke berisping, dit is de lichtste sanctie die de politie kan geven.

Onze visie

Agenten die zich herhaaldelijk racistisch uiten horen niet bij de politie thuis. Volgens de politie bleek uit het onderzoek dat de agenten, afgezien van hun racistische, kwetsende en discriminerende apps, hun werk professioneel en vanuit gelijkwaardigheid doen. Dat is onbegrijpelijke logica. Als agenten dit soort opvattingen hebben, dan zijn ze niet in staat om op een goede manier hun werk te doen in een wijk die overwegend bestaat uit inwoners met een migratieachtergrond.

Dat de politie er jaren over doet om dit soort zaken af te handelen, maakt het niet minder ergVolgens eenheidsleider Westerbeke krijgen de agenten een lichte sanctie mede omdat de zaak al twee jaar oud is. De politie was al jaren op de hoogte, ook de eenheidsleiding was op de hoogte, maar niemand greep in. Het lange tijdsverloop was het gevolg van niet optreden door de eenheidsleiding en wordt nu ingezet als een verzachtende omstandigheid.

Een eenheidsleider die onverstandige dingen zegt moet daarop aangesproken wordenIn het interview met NRC zegt eenheidsleider Westerbeke: “We moeten er echt voor zorgen dat we een politie voor iedereen zijn. En dat is niet altijd eenvoudig, omdat sommige agenten heel veel te maken hebben met mensen met een migratieachtergrond." Een eenheidsleider die zegt dat de ‘Politie voor iedereen’ is, kan en mag dit soort onverstandige uitspraken niet doen. De uitspraak staat daarmee symbool voor de aanhoudende problemen bij de politie Rotterdam.

Een politie die publiek verantwoording aflegt over racisme bij de politie maakt het gehele onderzoek publiekHet onderzoek is niet publiek gemaakt. Het is uitgevoerd door politieagenten onder leiding en verantwoordelijkheid van de eenheidsleiding Den Haag. Opvallend detail: een teamchef van de afdeling die het onderzoek leidde heeft een relatie met de vorige eenheidsleider van Rotterdam, Frank Paauw. De misstanden vonden plaats op het moment dat Paauw nog eenheidsleider was. De rol van de eenheidsleiding wordt door de politie niet benoemd, maar speelde een belangrijke rol bij deze misstanden.

En de rechtszaak van Controle Alt Delete dan?

Het Openbaar Ministerie besloot eerder om de negen agenten, waaronder vijf jeugdagenten van het politiebureau Marconiplein in Rotterdam, niet te vervolgen omdat de uitspraken niet in het openbaar waren gedaan. Samen met een coalitie van Rotterdammers en maatschappelijke organisaties begonnen wij daarna een artikel 12 procedure bij het Gerechtshof. Wij vroegen daarmee om de vervolging van de Rotterdamse agenten. Wij wachten nog op een reactie van het Gerechtshof.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld