"Beelden niet beschikbaar"

Niet opgeslagen, verdwenen, gewist, niet veiliggesteld. Hoe kan dat?

maandag 2 september 2019

Wat is er gebeurd
Op 31 augustus 2019 pleegde een man een aanslag op het Centraal Station in Amsterdam waarbij twee Amerikaanse toeristen gewond raakten. De aanslagpleger staat nu voor de rechter. De politie had de man al in het oog voordat hij toestak, daardoor kon er heel snel opgetreden worden. De politie schoot hem met twee schoten neer. We zijn blij dat de politie snel heeft opgetreden waardoor erger voorkomen is. Tegelijkertijd werpen we vanuit Controle Alt Delete een blik op de zaak.

Mocht de politie schieten?
Volgens de ambtsinstructie (artikel 7) is schieten ter aanhouding toegestaan. Dat is echter niet in lijn met de 'basic principles' van de Verenigde Naties uit 1990 (zie pagina 110). Hierin staat dat wetshandhavers alleen mogen schieten om zichzelf of iemand anders te verdedigen of om een situatie te voorkomen waarin iemands leven op het spel staat. Was dat het geval? Wat gebeurde er nadat de aanslagpleger de twee mensen neerstak?

Een van de agenten verklaart op Nieuwsuur: “naar mijn beleving rende hij ook achter iemand aan. Mijn interpretatie van dat geheel was dat hij op jacht was om nog meer slachtoffers te maken.” Het is onbekend of de andere agenten dat ook verklaard hebben. Helaas zijn er geen camerabeelden beschikbaar van dit moment, zodat moeilijk beoordeeld kan worden of deze eigen waarneming klopt. De beelden zijn wel opgenomen, maar automatisch gewist omdat ze niet zijn ‘veiliggesteld’. Voor zover bekend droegen de agenten geen bodycams.

Onze visie
De kritische noot die wij in deze blog plaatsen gaat met name over de camerabeelden. Het is onbegrijpelijk dat deze cruciale beelden niet beschikbaar zijn. Het roept over het algemeen de vraag op hoe de politie omgaat met camerabeelden, zeker in het licht van de grote hoeveelheid bodycams die recent besteld is door de minister van Justitie en Veiligheid.

Al in 2017 organiseerden we een evenement over de bodycam waarbij bleek dat beschikbaarheid van de beelden een heikel punt is. In de recente rechtszaak tegen militair Marco Kroon bleek hetzelfde te spelen. Volgens de advocaat van Kroon selecteerde een agent voor de strafzaak alleen de videobeelden die het verhaal van agent ondersteunden.

Foto door Manuel Ramallo via Pixabay