Agressieve motoragent in Assen (video)

Routinecontrole leidt tot pepperspray en een nekklem. Wij onderzoeken welke actie de politie onderneemt tegen de betrokken medewerkers.

maandag 22 januari 2018

Dit filmpje (zie onderaan) kwam 11 januari 2018 online. We zagen het filmpje via wangedragpolitie.blogspot.

Situatiebeschrijving
Een bestuurder wordt gestopt. Hij zit met minstens twee passagiers in de auto. Hij geeft z’n papieren. Volgens de politieagent heeft hij een stopteken van een motoragent genegeerd. De man ontkent dat en wil verder niet op vragen antwoorden. Hij is daar ook niet toe verplicht. De man spreekt rustig. Ook fysiek maakt hij een rustige indruk, hij heeft zijn handen zichtbaar voor zich gevouwen. Dan komt de motoragent aan het raam, wiens eerste woorden zijn: “wat een agressie joh, waar slaat dat op?” De bestuurder vraagt vervolgens om de reden van de staandehouding, waarop de motoragent zegt: “ik wil jou gewoon controleren, dat is alles. Het enige wat jij geeft is een verschrikkelijk grote bek.” Hij staat dan pas 10 seconden bij het autoraam en heeft niet door dat hij zelf buitengewoon agressief is. Daarna zegt hij ook nog: “moeten we jullie ook nog uitleggen waarom, hou toch op joh”.

De man in de auto is inmiddels ook pissig en benoemt hoeveel agenten er nodig zijn om deze controle uit te voeren en dat de motoragent zijn macht gebruikt. Dan wordt er gezegd dat hij is aangehouden en direct op wordt hij gevorderd om uit te stappen. De motoragent staat al klaar met handboeien. Ze schreeuwen ze dat hij moet meewerken. Er is niet gezegd waarvoor hij is aangehouden. Ze schreeuwen: laat je handen zien en dreigen met pepperspray. Vervolgens peppert de agressieve motoragent de man, die opzij springt om de pepperspray te ontwijken. Daarop duiken ze met z'n allen boven op hem en houden ze hem wel 50 seconden in een nekklem voordat ze hem loslaten en boeien.

Beoordeling
Op basis van de beelden beoordelen we deze situatie als volgt: we weten niet wat zich heeft afgespeeld voor de staandehouding. Zelfs als de man een stopteken genegeerd zou hebben, is dat geen reden voor de behandeling die hij krijgt. De staandehouding wordt een aanhouding nadat hij benoemt hoe de motoragent zich misdraagt. De motoragent heeft de escalatie zelf veroorzaakt, dat laat dit filmpje overduidelijk zien. Dat de bestuurder deze escalatie moet bekopen met pepperspray, een nekklem van bijna een minuut en een arrestatie is problematisch en ronduit tragisch. 

Individuele agenten kunnen fouten maken, dat kan gebeuren. Daarom kijken we naar hoe het instituut ‘de politie’ met deze zaak om gaat. De politie Assen zegt dat het gaat om een controle die plaats had in mei 2017. De woordvoerder van de politie Noord-Nederland zegt dat het filmpje niet het hele beeld geeft en dat het daarom moeilijk is om de situatie te beoordelen. De man negeerde meerdere stoptekens, dat was ook de reden dat hij werd aangehouden. De woordvoerder zegt niet te kunnen oordelen over het toegepaste geweld. Hij geeft aan dat het filmpje gebruikt kan worden als trainingsmateriaal voor agenten, om te leren hoe je met "dit soort burgers" moet omgaan. De zaak is intern afgehandeld en de betrokken agenten hebben geen sanctie gekregen. 

Actie
Politie: wat we wel weten, is dat er heel helder beleid is voor het uitvoeren van een goede proactieve controle. De agent houdt zich daar niet aan. Hij legt niet uit waarom hij de bestuurder wil controleren en heeft een negatieve en agressieve bejegening. Hij en ook andere agenten leggen niet uit waarom de man wordt aangehouden. Het geweld dat daarna wordt toegepast door alle betrokken agenten is buitenproportioneel. Het is voor de man niet duidelijk waarvoor hij wordt aangehouden. Ongeacht of er een klacht is ingediend over dit incident, moet de politie het initiatief nemen: dit soort gedrag kan niet getolereerd worden door de politie. 

Gemeenteraad: de raad kan naar aanleiding van dit bericht vragen stellen aan de burgemeester en de officier van justitie. Is dit het soort politieagenten dat Assen graag in dienst wil hebben, en zo nee, welke acties en maatregelen gaat de politie dan alsnog nemen?

De betrokken bestuurder: een klacht kan ingediend worden tot een jaar na de gebeurtenis. Voorzover de politie weet is er nog geen klacht over ingediend. We roepen de bestuurder op om met ons contact op te nemen om dit te bespreken. Je kan ons helpen hem te vinden door dit bericht te delen op social media. 

(geüpdate 23 jan 12.50 uur)