Agent uit Gouda noemt vrouw met hoofddoek een terrorist

Verkeerd parkeren leidt tot fouillering en discriminatie door een politieagent

dinsdag 17 november 2020

Wat is er gebeurd?
Halima*, een jonge vrouw met een hoofddoek, brengt op 8 september haar kinderen naar school in Gouda. In de haast parkeert ze haar auto verkeerd. De jongste heeft moeite met afscheid nemen waardoor het allemaal wat langer duurt. Als ze terugkeert naar haar auto staat er een agent op haar te wachten. Ze hoort dat ze een boete krijgt voor verkeerd parkeren. Halima probeert de situatie nog uit te leggen maar legt zich al snel neer bij de boete.

Gevaar en terrorist
Wanneer blijkt dat Halima haar identiteitsbewijs thuis is vergeten, slaat de sfeer om. De agent fouilleert haar onaangekondigd en doet haar handboeien om. Halima vraagt waarom ze zo wordt behandeld – ze heeft alleen maar verkeerd geparkeerd. Dan zegt de agent dat ze ‘een gevaar kan zijn’ en ‘zomaar een terrorist kan zijn’. Ze wordt naar het politiebureau gebracht, waar ze direct weer wordt vrijgelaten.

Klacht
Samen met ons diende ze een klacht in tegen de agent. De behandeling van de klacht is on hold gezet toen ze bezwaar aantekende tegen de parkeerboete. Pas wanneer de procedure rondom de boete is afgerond, wordt de klacht verder afgehandeld.

Onze visie
Het zou fijn zijn als de politie eens krachtig reageerde, bijvoorbeeld zo:

Deze gebeurtenis is het startpunt van een cultuuronderzoek binnen het team waar de agent werkt. Past deze uitspraak van deze agent binnen een patroon? Deed hij eerder dit soort uitspraken? Zijn er in het verleden meerdere klachten tegen hem ingediend en waar gingen die over? Wat zeggen zijn collega’s over hem? Hoe ligt hij in de groep? Welke opvattingen over diversiteit leven bij de collega’s in zijn groep en in het team? Hoe staat de direct leidinggevende, de operationeel expert, tegenover het thema diversiteit? Is dit incident besproken met de teamchef en zo ja, hoe reageerde deze erop?

Afhankelijk van de uitkomsten onderneemt de eenheidsleiding actie. De actie kan gericht zijn op het individu, op het team en op de teamleiding. Met betrekking tot de agent: hij moet voor deze uitspraken een sanctie krijgen. Hoe zwaar de sanctie is, is afhankelijk van de uitkomst van het cultuuronderzoek binnen het team. 

Het is tijd dat de politie een structurele aanpak tegen racisme en discriminatie ontwikkelt.

*Halima is een gefingeerde naam, haar echte naam is bekend bij Controle Alt Delete

--

Afbeelding door Manfred Richter via Pixabay